A vashiány és a cékla

Vashiány gyakorlatilag bármilyen életkorban kialakulhat, a nőket azonban jobban veszélyeztetni, mint a férfiakat. Kialakulásában sok tényező vesz részt, leggyakrabban az elégtelen táplálkozás és a menstruáció során vesztett vér számlájára írható, vashiányos vérszegénység esetén azonban többnyire a géneket okoljuk.

ceklasalata

A már kialakult vashiányt manapság könnyebben kezelhetjük, ugyanis rendelkezésünkre állnak különböző vastartalmú étrend-kiegészítők.

Mivel a céklának tekintélyes a vastartalma, alkalmassá válik arra, hogy vashiányt kezeljünk és előzzünk meg vele.

A vashiány tünetei

A vashiány tünetei között szerepel a fáradékonyság, az eluszékonyság, a legyengült immunrendszer, betegségekre való fogékonyság, a hányinger, az émelygés. Sok esetben megfigyelhetőek a karikás szemek, illetve a sápadt arcbőr. Hosszabb ideje fennálló vashiány következtében gyengülhetnek a hajhagymák, kialakulhat hajhullás, valamint töredezhetnek a hajszálak. A vashiány okozta hajhullás könnyen felismerhető, ha megvizsgáljuk a kihullott hajszálakat. Amennyiben a hajszálak nagy mennyiségben távoznak akkor is, ha végigsimítjuk ujjainkat a hajunkban és a hajszálak a hajhagymákkal együtt távoznak, nagy valószínűséggel vashiány okozza a hajhullást.

A vashiány okai

A vashiány okai leggyakrabban a fokozott igény és az elégtelen vasbevitel, valamint ezek együttese. Rossz táplálkozási szokásos, egyoldalú táplálkozás következtében gyakran alakul ki vitamin- és ásványi anyag-hiány, tehát akár vashiány is.

A vasigény fokozódik várandósság alatt, valamint serdülőkorban, ekkor kifejezetten javasolt a vaspótlás vagy étrendünk megreformálása.

A vashiány kezelése, kiegészítésképpen fogyasszon céklalevet

Súlyos vashiány esetén érdemes kifejezetten vaspótló készítményt használni, és kiegészítésként fogyaszthatunk céklalevet. A céklában található vas könnyen felszívódik, ezen kívül bioflavonoidjai segítik is a vas felszívódását és hasznosulását. A vashiány mindenképpen következetes kezelést igényel, mivel szervezetünk vasraktárait igen nehéz feltölteni. Az esetek többségében többhónapos kezelés után jelentkezik változás a vér vasszintjében.

Céklalé termékek
Érdekességek

Vas komplex 100 db(Vitaking)

Vas komplex 100 db (Vitaking)

Vashiány pótlására alkalmas komplex készítmény, mely tartalmazza még B-vitamin komplex tagjait, B12 vitamint, folsavat, valamint C-vitamint. A Vas komplex (Iron All) egy speciálisan összeállított komplex formula, ami a vason kívül tartalmazza többek között a B-vitamin komplex tagjait, beleértve a folsavat és a B12 -vitamint, valamint a felszívódáshoz szükséges C-vitamint is.

Ár: 3210 Ft
Megnézem
Vélemények (1)