Mi mindenre jó a cékla?

Érdemes tudni, hogy bár a cékla növénynek többnyire a gyökerét fogyasztjuk, levelei is ehetőek és igen ízletesek. Gyógyhatása leginkább a benne található antioxidánsoknak köszönhető, melyek védik sejtjeinket a szabad gyökök káros hatásaitól. A cékla hatóanyagai jó hatással vannak a vérképzésre, sav-bázis egyensúlyunkat karban tartják, valamint a máj anyagcsere-folyamatait szabályozzák.

Ceklale

A céklalé rendszeres fogyasztásával a következő módokon járulhat hozzá egészségünk megőrzéséhez:

Csökkentheti a vérnyomást

A céklában lévő nitrátokat szervezetünk nitrogén-monoxiddá alakítja, ami jótékonyan hat a vérnyomásra. A nitrogén-monoxid ellazítja és tágítja ez ereket, ezáltal a javul a vérkeringés, a vérnyomás pedig csökken. 

Javítja az állóképességet

A jó állóképesség nemcsak sportolás esetén fontos, hanem a hétköznapokban is. A fent említett nitrogén-monoxid az erek tágítása révén javítja a szövetek oxigénellátását, ezért sportolók előszeretettel fogyasztanak céklát vagy céklalevet. Érdemes tudni, hogy a cékla elfogyasztása után 2-3 órával nő a vér nitrogén-monoxid-szintje, így edzés előtt legalább két órával javasolt céklát ennünk.

Májtisztítás

Májunk szerves része szervezetünk tisztításának, legfőképpen vérünk tisztításáért felel. A cékla rendszeres fogyasztásával májunkat képesek vagyunk tehermentesíteni, valamint tisztítani. Általános méregtelenítés keretében beépíthetjük étrendünkbe a bordó zöldséget, de akár kifejezett májtisztítást is végezhetünk egy-egy céklakúrával.

Ellenjavallatok

A cékla rendszeres fogyasztása nem javasolt veseköves betegeknek, különösen azoknak nem, akiknek a kalcium-oxalát köve van. A cékla oxálsavban gazdag, így hozzájárulhat az arra hajlamosaknál hozzájárulhat vesekőképződéshez vagy már meglévő kövek méretét növelheti.

Céklalé termékek
Érdekességek

Grünfink céklalé 1l

Grünfink céklalé 1l

Frissen szedett céklából készült zöldséglé, citromlé koncentrátummal.

Ár: 990 Ft
Megnézem

Biopont Bio Céklalé750ml

Biopont Bio Céklalé 750ml

Kiváló minőségű bio céklalé. A cékla magas kálium, magnézium, vas és vitamin tartalma mellett előnyei közé tartozik, hogy hasznos szénhidrátok, fehérjék és rostok is megtalálhatóak benne.

Ár: 1395 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Chen Céklapor 180 g

Dr. Chen Céklapor 180 g

Adalékanyag-, színezék- és tartósítószermentes, 100%-ban természetes céklapor.

Ár: 2095 Ft
Megnézem
Vélemények (1)