B12-vitaminhiány és a céklalé

A B12-vitamin vízben oldódó vitamin, jelenléte nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek felépítéséhez, az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint hozzájárul a folsav felvételéhez.

cekla-a-kosarban

A B12-vitamin hiánya az idegrendszer károsodását és a kognitív képességek romlását vonhatja maga után, ez különösen idősebb korban okozhat problémát, már csak azért is, mert kifejezetten az időseket veszélyezteti a B12-vitaminhiány.

A B12-vitaminhiány általában fokozatosan, lassan “roncsolja” a szervezetet, a tünetek nem jelennek meg a hiány kialakulásának pillanatában. A tünetek is lassan alakulnak ki, azok súlyossága a B12-vitaminhiánnyal egyenesen arányosa súlyosbodnak.

A tünetek között szerepel a fáradékonyság, a légszomj, a szapora légzés, valamint a gyors szívverés. A B12-vitaminhiány sokszor együtt jár vashiánnyal, illetve vérszegénységgel. További kísérőtünet lehet a száj és a nyelv fájdalma, a sápadt bőr, és az akaratlan fogyás.

A B12-vitaminhiány okai

A B12-vitaminhiány mögött állhatnak felszívódási zavarok, bélgyulladás, autoimmun betegségek, krónikus alkoholizmus, de legtöbbször az elégtelen táplálkozás miatt alakul ki. Vegánoknál és a vegetáriánusoknál igen gyakori a B12-vitaminhiány, valamint az azt kísérő vashiány.

Kezelése

A B12-vitaminhiány kezelése legalább ugyanolyan következetességet igényel, mint a vashiány legyőzése, ugyanis a B12-vitamin nehezen szívódik fel a belekből és nehezen is hasznosul. Megkönnyíthetjük a felszívódását vaskészítményekkel és céklalével, valamint azzal, ha étrendünkbe beépítjük a vörös húsokat, a belsőségeket és a tojást.

Étrendünk megújításáal párhuzamosan javasolt B12-vitamin vagy B-komplex bevitele, ha viszont vashiány is kialakult, akkor vas és B12-vitamin együttes bevitelére van szükség.

A vas és B-12 vitamin-tartalmú készítmények mellett fogyasszunk rendszeresen céklalevet vagy céklaporral készült turmixokat, de akár saláta vagy leves formájában is bevihetünk céklát.

Céklalé termékek
Érdekességek

BioMenü Bio cékla por125 g

BioMenü Bio cékla por 125 g

Bővelkedik a vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. Alacsony kalóriatartalmú tápanyagforrás.

Ár: 1495 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!