A fehérjehiány és a vashiány összefüggése

Fehérjehiány leggyakrabban az egyoldalú, tápanyagokban szegény étrend miatt alakul ki, illetve akkor, amikor fehérjeigényünk nő, viszont nem fedezzük azt. Ilyen időszak lehet a serdülőkor és a várandósság ideje, de rendszeres sportolás mellett is nő fehérjeigényünk. Emellett fehérjehiány alakulhat ki vegetarianizmus esetén is, valamint túlzásba vitt diétázás vagy fogyókúra miatt.

Cekla

A fehérjehiány tünetei

Felpüffedt orcák, ödémás szemek és kezek. Ezek mind a szénhidrát-fehérje egyensúly felborulására utaló tünetek. Fehérjehiány következtében a vérben keringő vas mennyisége is csökken, kialakulhat vashiány. Ugyancsak fehérjehiány tünete lehet a haj elvékonyodása, de ez összefüggésbe hozható a fehérjehiány miatt kialakuló vashiánnyal is. A hajon kívül a köröm is jó indikátora bizonyos hiánybetegségeknek, ha vékonnyá és töredezetté válik, akkor érdemes egy laborvizsgálatot elvégeztetni.

Hosszú távon fennálló fehérjehiány mellett megjelenhetnek idegrendszeri tünetek is, például hangulatingadozás vagy koncentrálási nehézségek.

Bizonyos bőrtünetek is fehérjehiányra utalnak, bőrünk tartósan száraz és pikkelyesen hámlik, esetleg kiütések jelennek meg, akkor gyanakodhatunk fehérjehiányra.

A fehérjehiány kezelése

Étrendünkbe mindenképpen építsünk be több húst, lehetőleg minden nap fogyasszunk húst valamilyen formában. Fehérjét manapság pótolhatunk állati és növényi eredetű fehérjeporokkal is, jó példa ezekre a tejsavófehérje koncentrátum vagy izolátum, továbbá a rizsfehérje, a kendermag vagy a borsófehérje. Amennyiben vegetáriánus étrendet követünk, mindenképp javasolt növényi fehérjeporok alkalmazása, a fehérjehiányt megelőzendő. A port bele tudjuk keverni zöldség- vagy gyümölcsturmixba, lehetőség szerint minden nap, maximum minden másnap fogyasszunk egy-egy fehérjeturmixot.

Vegetarianizmus esetén gyakran alakul ki B-vitaminhiány, kúraszerűen vagy folyamatosan ajánlott B-komplex alkalmazása.

Ha a fehérjehiány vashiánnyal együtt jár, fogyasszunk több céklát, céklalevet, valamint alkalmazzunk vastartalmú étrend-kiegészítőt!

Zukker Vegan Proteinborsófehérje csokoládés ízű 600 g

-10% Zukker Vegan Protein borsófehérje csokoládés ízű 600 g

A magas fehérje és arginin tartalomból kifolyólag és a jó emészthetőség miatt a borsófehérje tökéletes komplex alkotóeleme lehet a táplálék kiegészítőknek.

Ár: 3490 Ft
3890 Ft
Megnézem

BioMenü Bio cékla por125 g

-13% BioMenü Bio cékla por 125 g

A BioMenü BIO CÉKLA por bővelkedik a vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben és sárgarépával keverve kiváló májtisztító kúra is lehet.

Ár: 1295 Ft
1495 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!