Sokan a céklát csak savanyúságként ismerik, felhasználása azonban ennél sokkal szélesebb és színesebb. Nézzük, mi mindent készíthetünk a cklából, illetve annak hozzáadásával!
Hozzávalók:
7 db közepes méretű cékla
1 db nagy alma
3 evőkanál tejföl
Só ízlés szerint
Feketebors ízlés szerint
Fehérbors ízlés szerint
Szerecsendió ízlés szerint
Kb. 2 l víz
A céklát és az almát meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk, majd egy kisebb lábasban megfőzzük. (A folyamat során érdemes felvenni egy kesztyűt, mert a cékla könnyen megfogja a bőrt.)
Ha a víz felforrt, lassú tűzön folytatjuk a forralást, fűszerezünk.Ha megpuhult a cékla, levesszük a tűzről és hidegvizes fürdőbe helyezzük az edényt.
Ha levesünk kihűlt, adjuk hozzá a tejfölt, botmixerrel turmixoljuk simára!
Tálaljuk egy csipetnyi borssal és tejföllel a tetején!
Hozzávalók:
1 kiskanálnyi céklapor vagy egy cékla
1 db banán
1 db narancs
1 db sárgarépa
Fahéj ízlés szerint
Méz ízlés szerint
víz
Meghámozzuk a hozzávalókat, apró kockákra vágjuk őket, kevés vízzel simára turmixoljuk, hozzáadjuk a céklaport majd 2-3dl vizet attól függően, hogy hígabban vagy sűrűbben szeretnénk fogyasztani turmixunkat. Ekkor adhatjuk hozzá a fahéjat és a mézet, majd rövid ideig újra turmixoljuk a keveréket. Nyáron egy kis időre berakhatjuk a hűtőbe hűlni, mielőtt elfogyasztjuk. Méregtelenítő kúrák kiegészítője lehet ez a turmix, de vashiány esetén is ajánlott.
Hozzávalók:
1 db főtt cékla pürésítve
180 g zabliszt
30 g zabpehely
60 g cukrozatlan kakaópor
Fél csomag sütőpor
1 mokkáskanál vanília-kivonat
1 kis pohár natúr joghurt
60 ml napraforgó olaj
120 g eritrit
3 db tojás
Céklát megfőzzük, majd botmixerrel pürésítjük.
A tojásokat felverjük az eritrittel és a vanília-kivonattal, hozzáadjuk a napraforgó olajat és a joghurtot.
Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk a tojáshoz és jól elkeverjük. Végül beletesszük a céklapürét, ezt alaposan elkeverjük benne.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk a kész tésztát, majd 180 fokon sütjük 40 percig.
Ha elkészült a brownie és kihűlt, kevés porcukorral vagy finomra őrölt eritrittel megszórjuk a tetejét és tálaljuk.
Bővelkedik a vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. Alacsony kalóriatartalmú tápanyagforrás.