Céklale
Céklalé

A cékla egészségügyi hatásai

A cékla nemcsak a jó állóképesség fokozásában és az izmok teljesítményének javításában játszik fontos szerepet, hiszen magas kálium, magnézium, vas folsav és vitamintartalma (B6 és C) ennél is több egészségügyi előnyt jelent a céklafogyasztók számára. A cékla ezenfelül hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat tartalmaz. Ezenfelül pedig erős antioxidánsként is működik.

Mi több, három bébicékla elfogyasztása naponta megfelel a javasolt napi 5 rész zöldség vagy gyümölcsadagnak. Nézzük is meg, hogyan segít a rubinvörös cékla fenntartani az egészséges életmódot.

A cékla egészségügyi hatásai
 

A cékla csökkenti a vérnyomást, a szívroham és a stroke kockázatát

Kutatások kimutatták, hogy a cékla segíthet csökkenteni a vérnyomást és annak kockázatát, hogy stroke vagy szívroham alakuljon ki. Ez azért van, mert a cékla magas nitráttartalma a vében egy úgynevezett nitrogén-monoxid gázzá alakul, ami kitágítja a vérereket és így csökkenti a vérnyomást. Naponta 250 milliliter céklalé elfogyasztása vagy 1-2 főtt cékla (kb. 10 dkg) megevése jelentősen csökkenti a vérnyomást és az ahhoz kapcsolódó szövődmények kialakulását.
 

A cékla erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik

A betacianin pigment adja a cékla erőteljes színét, ez az anyag azonban antioxidánsként is működik. Ezek az antioxidánsok segítenek csökkenteni az LDL-koleszterin oxidációját, ugyanakkor védik az artériák falát és csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint a szélütését is.
 

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz folsavakat

A cékla folsav tartalma nagyban hozzájárul a szövetek egészséges növekedéséhez. A folsav fontos szerepet játszik továbbá a magzat gerincvelőjének kialakulásáért (1-3. hónapban) és sehít megelőzni az olyan gerincvelő rendellenességeket, mint a spina bifida. A cékla vasat is tartalmaz, így segít leküzdeni a kismamák terhesség alatti fáradtságérzetét. A várandós anyukáknak nem szabad elfelejteniük azonban, hogy a főtt cékla kevesebb folsavat tartalmaz, mint a nyers.
 

A cékla csökkenti a csontritkulás kockázatát

A cékla ásványi szilícium-dioxidot tartalmaz. Ez az anyag segíti a kalcium felszívódását, ami fontos a váz- és izomrendszer egészségének fenntartásához és csökkenti a csontritkulás kockázatát.

A cékla ezeken kívül csökkenti a koleszterinszintet, alacsony glikémiás indexének köszönhetően stabilizálja a vércukorszintet, vastartalma segítségével kezelhető vele a vérszegénység és elűzi a fáradtságot és mivel javítja a véráramlást az agyban, ezért fokozza a szellemi képességeket is.
 

Hogyan és miért alkalmazzuk kúraszerűen a bio céklalevet?

A bio céklalé számos kedvező élettani hatással bír, mellékhatásai viszont nem ismertek. Fogyasztása kúraszerűen, napi rendszerességgel ajánlott. Naponta, minden étkezés előtt érdemes fél bögrényit fogyasztani a bio céklaléből, hogy a kúra a leghatékonyabb legyen. Az alábbiakban összegyűjtöttük a céklalékúra révén elérhető legfontosabb előnyöket.

Csökkenti a vérnyomást: a bio céklalé bizonyítottan és azonnal érezhetően csökkenti a vérnyomást. A hatás a fogyasztást követően azonnal bekövetkezik, és mintegy 24 órán keresztül tart.
Méregtelenít: a benne található metionin és béta-glicerin révén fokozza a máj működését és segíti a májsejtek regenerálódását, így a bio céklalé kiváló méregtelenítő hatású szer.

Meggátolja a korai öregedést: antioxidánsainak szabadgyököket semlegesítő hatása révén belülről védi meg a bőrt, likopintartalma segít a bőr rugalmasságának megőrzésében, miközben megóvja a káros napsugaraktól.

Segít megelőzni és legyőzni a rákot: Ferenczi Sándor magyar kutatóorvos még az 1950-es években kezdte vizsgálni a nyers cékla rákellenes hatását. Ő és az ő kutatásán alapuló további vizsgálatok is pozitív eredményekre jutottak: a betegeknél 3-4 havi bio céklalé fogyasztása drámai javulást eredményezett. A kutatók úgy tartják, hogy a bio céklalé hatásos a tumorok és a leukémia ellen is, miközben májvédő hatása révén mérsékli a kemoterápia mellékhatásait.

Javítja az emésztést: a bio céklalé ivása stimulálja a bélműködést és az élelmiszer lebontását. Fogyasszunk étkezések előtt fél csészével, vagy gyomorrontás esetén bármikor.

Csökkenti a gyulladást: a céklalében található betain egy olyan erőteljes hatású tápanyag, amely megvédi a sejteket, fehérjéket és enzimeket a környezeti stressztől. Csökkenti a gyulladást, védi a belső szerveket, és jelentősen mérsékli az érrendszeri rizikófaktorokat is.

Energiát ad a testedzéshez: a céklalében található nitrátok nitrogén-oxiddá alakulva csökkentik a kisebb intenzitású edzéshez szükséges oxigén mennyiségét és növeli a nagyobb erőkifejtésekkel szembeni tűréshatárt. Egy kísérlet során a bio céklalét fogyasztók 16%-kal voltak képesek tovább edzeni.

Csökkenti a vércukorszintet: a bio céklalé oldott rostanyagai révén bizonyítottan csökkenti a glükóz mennyiségét a vérben.

Növeli a szexuális teljesítőképességet: már az ókori rómaiak is használták a céklát, amikor fokozni akarták a libidójukat. A kutatások bebizonyították, hogy a céklalé magas bór tartalma révén képes fokozni a szexuális vágyért és erőért felelős hormonok termelődését. A nitrogén-oxid fokozza a vér áramlását, így szintén hozzájárul a teljesítmény fokozásához."